Όπως έχει καθιερωθεί, πριν από κάθε συνέδριο του PMC Guild, λαμβάνουν χώρα τα 'pre-conferences classes', δηλαδή τα 'προ-συνεδριακά' μαθήματα. Αυτή τη φορά, επέλεξα το διήμερο μάθημα της Hadar Jacobson με θέμα τα δαχτυλίδια με την τεχνική 'mokume gane', ή όπως προτιμά να την αποκαλεί η ίδια χιουμοριστικά: 'mushy gane'!

Για όσους δεν αναγνωρίζουν το όνομα, μπορούν να μάθουν περισσότερα για την Hadar στο site της www.artinsilver.com (μην αμελήσετε να επισκεφθείτε το blog). Εν συντομία, αξίζει να σας πω πως πρόκειται για έναν ανήσυχο και μεθοδικό άνθρωπο, μια καλλιτέχνη με μυαλό επιστήμονα. Δεν είναι τυχαίο πως ήταν η πρώτη που έφτιαξε μεταλλικό πηλό από μη πολύτιμα μέταλλα, και πλέον λανσάρει τη δική της σειρά μεταλλικών πηλών σε χαλκό, μπρούτζο (κίτρινο, λευκό και ροζ) και -το αγαπημένο μου- ατσάλι.
Έτσι λοιπόν, το μάθημα αυτό ήταν ιδανικό για μια σε βάθος γνωριμία με τις διαφορετικές ιδιότητες αυτών των πηλών καθώς και την μελέτη των πιθανώς δυνατών και πιθανώς αδύνατων συνδυασμών.

Αυτό είναι λοιπόν το δαχτυλίδι που ολοκλήρωσα στο μάθημα - για την ακρίβεια λίγο πριν πατιναριστεί. Στην επόμενη φωτογραφία το βλέπετε πατιναρισμένο, συντροφιά με τα υπόλοιπα κομμάτια-δοκιμές, άψητα ακόμη.

Ήταν ένα ακόμα πολύ ενδιαφέρον μάθημα, που μου έλυσε πολλές απορίες και με γλίτωσε από άπειρες ώρες πειραματισμού και αναπόφευκτων αποτυχιών.
Όπως γενικά συμβαίνει με τον μεταλλικό πηλό όταν έρχεται σε αντιπαράθεση με τις παραδοσιακές τεχνικές, είναι εκπληκτικό όταν κάτι χρονοβόρο και επίπονο γίνεται τόσο εύκολο! Όσοι έχουν σπουδάσει την κλασσική mokume gane σίγουρα καταλαβαίνουν τι εννοώ, αν σκεφτούν πως μέσα σε δυο μέρες έφτιαξα -πολύ χαλαρά- δύο ζευγάρια σκουλαρίκια, ένα μενταγιόν και τρία δαχτυλίδια, όλα με διαφορετικό σχέδιο mokume - και μάλιστα με διαφορετικούς συνδυασμούς μετάλλων. Και επιπλέον, φυσικά, δεν υπάρχει καθόλου φυρά...!

Σημείωση: Οι λέξεις 'mokume gane' είναι γιαπωνέζικες, και σημαίνουν 'τα νερά του ξύλου'. Είναι μια τεχνική που παραδοσιακά χρησιμοποιήθηκε πρώτα για να διακοσμήσει τα σπαθιά των σαμουράι. Όταν πρόκειται για φύλλα μετάλλου, αυτά διαδοχικά συγκολλούνται και γίνονται λεπτότερα, με αποτέλεσμα σε μια πλάκα να υπάρχουν δεκάδες στρώσεις διαφορετικών χρωμάτων. Σε αυτήν την πλάκα δημιουργούνται εξογκώματα με καλέμια, κι όταν αυτά αφαιρεθούν (λιμαριστούν/γυαλοχαρταριστούν) εμφανίζονται τα μοτίβα που παρομοιάζουν τα νερά του ξύλου.
Στην περίπτωση του μεταλλικού πηλού, βέβαια, η διαδικασία αυτή έχει προσαρμοστεί κατάλληλα. Μέρος της διαδικασίας παρομοιάζει περισσότερο με 'ζούληγμα' και μάζεμα του πηλού (παρά με χτύπημα και άπλωμα του μετάλλου), εξού και ο όρος 'mushy gane' (mushy=μαλακός, πολτώδης).