"Η τέχνη δεν χρειάζεται πρόθεση ή σκοπό. Πηγάζει αυθόρμητα, όπως το δέντρο από τη ρίζα, το κλαδί από τον κορμό, το άνθος από το κλαδί. Κανένα από αυτά δεν ξεχνά τη στιγμή κοιτάζοντας πίσω ή μπροστά. Μόνος τους σκοπός, να εκπληρώσουν την ύπαρξή τους."

— Robert Henri

Ποια είναι η Λίλα Διαμαντοπούλου…

Η Λίλα Διαμαντοπούλου είναι σχεδιάστρια και κατασκευάστρια κοσμημάτων, καθώς και εισηγήτρια σεμιναρίων σχετικά με τον μεταλλικό και τον πολυμερικό πηλό και διάφορες συναφής τεχνικές και τέχνες. Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα και από μικρή έδειχνε μια αγάπη για κάθε τι χειροποίητο.

Έπειτα από κλασσικές σπουδές σχεδίου (γραμμικό, ελεύθερο, χρώμα, κάρβουνο, γυμνό) σπούδασε στο ΙΙΕΚ Mokume τις ειδικότητες χειροποίητου κοσμήματος και κοσμήματος παραγωγής, όπου και δούλεψε με ζήλο κάθε τεχνική της αργυροχοΐας. Ξεχώρισε από νωρίς, με πανελλήνια βραβεία σε διαγωνισμούς σχεδίου κοσμήματος και συμμετοχή σε αριθμό ομαδικών εκθέσεων.

Στη συνέχεια, θέλησε να γνωρίσει κι άλλα υλικά πέρα από τα ευγενή μέταλλα και να ‘δοκιμάσει’ την αγάπη που είχε για το κόσμημα, κι έτσι έφυγε για το Staffordshire University, στην Αγγλία, όπου αποφοίτησε με BA(hons) Design: Crafts. Πειραματίστηκε με διάφορα καλλιτεχνικά μέσα, όπως το γυαλί, το αλουμίνιο, ο χαρτοπολτός, οι ρητίνες και με τον καιρό αναγνώρισε το προσωπικό της ύφος: απλές, στρογγυλεμένες γραμμές, δυνατές, οργανικές υφές και φόρμες που ισορροπούν μεταξύ τους και έρχονται σε απόλυτη αρμονία με τον περιβάλλοντα χώρο.

Προχώρησε σε μεταπτυχιακές σπουδές στο London Metropolitan University (πρώην London Guildhall), στο τμήμα MA Silversmithing, Jewellery and Allied Crafts, όπου και επαναπροσδιόρισε τη σχέση της με το κόσμημα. Η μεταπτυχιακή της έρευνα την οδήγησε στο να ‘ανακαλύψει’ τον Πολύτιμο Μεταλλικό Πηλό, ένα υλικό που ακόμα το 2004 ήταν άγνωστο στην Αγγλία. Αμέσως το ερωτεύτηκε, όχι μόνο για την αμεσότητα και τις ιδιότητές του, αλλά και για τον χαρακτήρα του: ευπροσάρμοστο και φιλικό, αλλά ταυτόχρονα μυστήριο και μαγικό.

Το 2006 επέστρεψε στην Ελλάδα, οπότε και ίδρυσε την δικιά της επιχείρηση. Παράλληλα με εκθέσεις της δουλειάς της, άρχισε να παραδίδει μαθήματα σε συνεργασία με διάφορες σχολές, αλλά και ιδιαίτερα, σε όλη την Ελλάδα.

Ταξιδεύει συχνά, ώστε να ενημερώνεται και να συμμετέχει σε συνέδρια στις ΗΠΑ και την Ευρώπη. Είναι κάτοχος πιστοποίησης από το διεθνές σωματείο PMC Guild και είναι εγγεγραμμένη στο διεθνώς αναγνωρισμένο πρόγραμμα Masters Registry.

Πέρα από την εξειδίκευση στην αργυροχοΐα και τον μεταλλικό πηλό, έχει σφαιρική γνώση για πολλές ακόμα τεχνικές (όπως κατασκευή χειροποίητων κεριών και σαπουνιών, felting, πλέξιμο, decoupage, lampworking, και πολλά άλλα), ενδιαφέρεται για κάθε τι σχετικό με τις εφαρμοσμένες τέχνες και δεν σταματά ποτέ να μαθαίνει. Η τελευταία μετά μανίας ενασχόλησή της είναι με τον πολυμερικό πηλό, και κυρίως οι τεχνικές του που έχουν να κάνουν με την επεξεργασία της επιφάνειάς του.

Η έμπνευσή της μπορεί να προέρχεται από παντού ή και από πουθενά. Πιστεύει ότι ο σχεδιαστής, από τη στιγμή που γίνεται σχεδιαστής, είναι για πάντα σχεδιαστής και πως ό,τι και να κάνει, το design είναι τρόπος ζωής και μέρος της καθημερινότητάς της.

 © Λίλα Διαμαντοπούλου - 2017