Σε αυτή τη σελίδα μπορείτε να διαβάστε τις περιγραφές των διαθέσιμων οργανωμένων σεμιναρίων, κι αν δεν βλέπετε αυτό που ψάχνετε μην διστάσετε να το ζητήσετε! Όλα τα παρακάτω προσφέρονται για μαθήματα ιδιαίτερα (one-to-one ή μικρά γκρουπ) στο χώρο σας, σε ημέρες και ώρες που εσείς επιλέγετε. Επικοινωνήστε μαζί μου για περισσότερες λεπτομέρειες και το κόστος των μαθημάτων. 

Αν προτιμάτε τα ομαδικά μαθήματα, μπορέιτε να εγγραφείτε στη λίστα μου, και να ενημερώνεστε εγκαίρως για τις συνεργασίες μου με σχολές και τις ημερομηνίες διεξαγωγής.

Τέλος, είμαι στη διάθεσή σας με την υπηρεσία 'craft coaching', για μια πραγματικά εξατομικευμένη προσέγγιση.

Σεμινάρια Κοσμήματος και Χειροτεχνίας

Εισαγωγή στον μεταλλικό πηλό: Κύκλος συναντήσεων, καλύπτει τις βασικές τεχνικές του μεταλλικού πηλού στις τέσσερις μορφές του (πηλός, κρέμα, σύριγγα, χαρτί) καθώς και το ψήσιμο με φλόγιστρο και το φινίρισμα. Απευθύνεται και σε αρχάριους.

Τεχνικές μεταλλικού πηλού για προσωρημένους:

Μεταλλικός πηλός, κούφιες φόρμες: Ένα από τα μεγάλα πλεονεκτήματα του μεταλλικού πηλού σε αντίθεση με την κλασσική αργυροχοΐα είναι η ευκολία με την οποία μπορούμε να δημιουργήσουμε τρισδιάστατες, κλειστές, κούφιες φόρμες. Συζητάμε όλες τους δυνατούς τρόπους και εμβαθύνουμε στην τεχνική 'dry construction'. Απαιτείται προηγούμενη εμπειρία με τον μεταλλικό πηλό (άνοιγμα φύλλου, αποτύπωση υφής, ψήσιμο, φινίρισμα).

Μεταλλικός πηλός, δαχτυλίδι: Τόσο ο υπολογισμός του μεγέθους που θέλουμε να φτιάξουμε, όσο και ο τρόπος κατασκευής του δαχτυλιδιού, απαιτούν ακρίβεια. Μαθαίνουμε βήμα βήμα τη διαδικασία και εντοπίζουμε τα σημεία εκείνα που χρειάζονται προσοχή ώστε να έχουμε ένα γερό και σωστό δαχτυλίδι. Απαιτείται προηγούμενη εμπειρία με τον μεταλλικό πηλό (άνοιγμα φύλλου, αποτύπωση υφής, ψήσιμο, φινίρισμα).

Μεταλλικός πηλός, καστόνι: 'Καστόνι' ονομάζεται τόσο η τεχνική, όσο και το μεταλλάκι που τυλίγει μια πέτρα για να την δέσει πάνω σε ένα κόσμημα. Μαθαίνουμε πως να κατασκευάζουμε ολόκληρο το κόσμημα και το καστόνι από μεταλλικό πηλό συνυπολογίζοντας σωστά την συρρίκνωση και πως να τοποθετούμε την πέτρα μετά το ψήσιμο. Απαιτείται προηγούμενη εμπειρία με τον μεταλλικό πηλό (άνοιγμα φύλλου, αποτύπωση υφής, ψήσιμο, φινίρισμα).

Μεταλλικός πηλός, κουμπώματα: Τι πιο όμορφο από ένα χειροποίητο κούμπωμα! Ξεφύγετε από τα 'ετοιματζίδικα' και φτιάξτε στοιχεία που συνδυάζονται μεταξύ τους σε δικά σας σχέδια. Σε αυτό το μάθημα δίνεται μεγάλη έμφαση στην ενσωμάτωση σύρματος μέσα στον μεταλλικό πηλό, ώστε οι τεχνικές να μπορούν να εφαρμοστούν και χωρίς τη χρήση ασημοκόλλησης. Απαιτείται προηγούμενη εμπειρία με τον μεταλλικό πηλό (άνοιγμα φύλλου, αποτύπωση υφής, ψήσιμο, φινίρισμα).

Εισαγωγή στον πολυμερικό πηλό: Κύκλος συναντήσεων, καλύπτει τις βασικές τεχνικές του πολυμερικού πηλού (προετοιμασία, χαρακτηριστικά. μιλεφιόρι, ψήσιμο) και τους συνδυασμούς με πληθώρα υλικών όπως μελάνια, μεταλλικά φύλλα, ακρυλικά, σκόνες κ.ά. Απευθύνεται και σε αρχάριους.

Σχέδιο κοσμήματος: Αντιμετωπίζουμε τον σχεδιασμό κοσμήματος σαν ένα πρόβλημα που ψάχνουμε την λύση του. Μαθαίνουμε τη βασική μεθοδολογία και κάποια τρικ ώστε να ξεπερνάμε τον 'φόβο του λευκού χαρτιού' και ανακαλύπτουμε ότι το design δεν είναι θέμα ούτε έμπνευσης, ούτε ταλέντου, ούτε κόπου, αλλά τρόπου. Δεν χρειάζεται καμιά προηγούμενη εμπειρία στο σχέδιο. Απευθύνεται σε όλους.

Ασημοκόλληση: Μαθαίνουμε τα μυστικά της ασημοκόλλησης και δαμάζουμε τη φωτιά. Πειραματιζόμαστε αρχικά με μη πολύτιμα μέταλλα (χαλκό ή μπρούτζο) και -προαιρετικά- προχωράμε στο ασήμι αφού αποκτήσουμε αυτοπεποίθηση. Απευθύνεται σε όλους.

Κλασσική αργυροχοΐα: Κύκλος συναντήσεων. Ερχόμαστε σε επαφή με τα μέταλλα και κατανοούμε τα χαρακτηριστικά, τις ιδιότητες και τις δυνατότητές τους. Ξεκινάμε από τις βασικές τεχνικές (σέγα, λίμα, κόλληση) και προχωράμε σε πιο προχωρημένες, ανεβάζοντας σταδιακά τον βαθμό δυσκολίας. Απευθύνεται σε όλους.

Κέρινα μοντέλα - Χυτήριο: Κύκλος συναντήσεων. Πρόκειται για την πανάρχαια μέθοδο του 'χαμένου κεριού'. Μαθαίνουμε να σκαλίζουμε το ειδικό κερί αργυροχοΐας και να φτιάχνουμε μικρογλυπτά. Παίζουμε και πειραματιζόμαστε με μαλακά κεριά και άλλα υλικά, δημιουργώντας μοναδικά μοντέλα. Κατανοούμε τη διαδικασία του χυτηρίου, ερχόμαστε σε επαφή με επαγγελματίες του χώρου και δημιουργούμε μεταλλικά κοσμήματα, στοιχεία και μικροαντικείμενα. Απευθύνεται σε όλους.

Ένθεση φύλλου χρυσού (keum boo): Η τεχνική 'keum boo' (προφέρεται καμ-μπού) είναι μια παραδοσιακή κορεάτικη τεχνική. Πρόκειται για μια πολύ εύκολη και γρήγορη μέθοδο ένθεσης φύλλου χρυσού επάνω στο ασήμι, επομένως αποτελεί έναν πολύ απλό και οικονομικό τρόπο ώστε να δώσουμε ιδιαίτερη αξία στα κοσμήματά μας. (Σημείωση: τόσο το υλικό που χρησιμοποιούμε όσο και η τεχνική δεν μοιάζουν με αυτά της αγιογραφίας.) Απαιτείται προηγούμενη εμπειρία είτε με τον μεταλλικό πηλό (άνοιγμα φύλλου, αποτύπωση υφής, ψήσιμο, φινίρισμα) είτε με άλλες τεχνικές αργυροχοΐας.

Μέταλλο και χρώμα (θερμά σμάλτα): Τα παραδοσιακά σμάλτα μοιάζουν με το γυαλί, ψήνονται σε υψηλές θερμοκρασίες (άνω των 600 C) και έχουν καλύτερη όψη, βάθος και γυαλάδα σε σχέση με τα κατ' ευφημισμόν 'σμάλτα' (δύο συστατικών, μπογιές, ή άλλα πλαστικά). Μαθαίνουμε τις προϋποθέσεις για την εφαρμογή και το ψήσιμό τους με φλόγιστρο και δουλεύουμε την τεχνική 'wet-packed'. Προηγούμενη εμπειρία με τα μέταλλα είναι επιθυμητή αλλά όχι απαραίτητη.

Κατασκευή καλουπιών/σφραγίδων: Τόσο για τον μεταλλικό, όσο και για τον πολυμερικό πηλό, αλλά ακόμα και για πλήθος άλλων τεχνικών (πχ. κατασκευή κέρινων μοντέλων προς χύτευση) είναι απαραίτητη η χρήση καλουπιών και σφραγίδων (ανάγλυφων υφών). Αντί να σπαταλάτε χρήματα σε έτοιμα, 'πολυφορεμένα' καλούπια του εμπορίου, μάθετε πως να τα φτιάχνετε μόνοι σας κι αποκτείστε τη δική σας μοναδική συλλογή! Απευθύνεται σε όλους.

Σύρμα και πενσάκια: Όποια κι αν είναι (ή δεν είναι!) η σχέση σας με το σύρμα και τα πενσάκια, σίγουρα έχουμε πολλά μυστικά τους να σας αποκαλύψουμε. Είτε σας ενδιαφέρει να μάθετε να κλείνετε σωστά τα κρικάκια και τα στοπάκια, είτε θέλετε να φτιάχνετε μόνοι σας κρίκους και γατζάκια για σκουλαρίκια, είτε όλα αυτά σας φαίνονται ακαταλαβίστικα και ψάχνετε έναν απλό τρόπο να αρχίσετε να ασχολείστε κι εσείς με το κόσμημα, τότε αυτό είναι το μάθημα για εσάς. Απευθύνεται κυρίως σε αρχάριους, αλλά και σε όσους δεν έχουν καταφέρει ακόμα να ελέγχουν τα πενσάκια τους!

Κλωστές και κόμποι (μακραμέ): Με μοναδικό εργαλείο τα χέρια μας και ένα μονάχα βασικό υλικό, την υπέροχη κερωμένη κλωστή, και -προαιρετικά- διακοσμητικές χάντρες 'ό,τι βρούμε', φτιάχνουμε τα πιο hot βραχιολάκια! Ξεκινάμε από απλούς κόμπους και πλέξεις, και προχωράμε σε πιο δύσκολες τεχνικές του μακραμέ και του σκουμπιντού. Αναγνωρίζουμε και προσέχουμε την λεπτομέρεια που κάνει την διαφορά, και μαθαίνουμε επαγγελματικά 'μυστικά' για το σωστό κλείσιμο και τελείωμα.

Μπάλες οξυγόνου και άλατα μπάνιου: Κάτι διαφορετικό και αγαπημένο όλων, για ατέλειωτες στιγμές χαλάρωσης! Χρησιμοποιούμε μόνο φυσικά υλικά, χρώματα και αρώματα για να φτιάξουμε τις μπάλες οξυγόνου και τα άλατα της αρεσκείας μας. Ιδανικό για να περιποιηθούμε λίγο τον εαυτό μας, αλλά και για μικροδωράκια (εποχές που είναι...!)

Διακόσμηση κεριών: Θα χρησιμοποιήσουμε έτοιμα, μονόχρωμα κεριά του εμπορίου και θα τα διακοσμήσουμε με ακρυλικά χρώματα, στένσιλ, χαρτοπετσέτες (τεχνική ντεκουπάζ), ειδικούς μαρκαδόρους, κορδέλες, υφάσματα και άλλα στοιχεία. Δεν χρειάζεται καμία γνώση ζωγραφικής. Απευθύνεται σε όλους.

Zentangle και χειροποίητο λεύκωμα: Κύκλος συναντήσεων. 'Tangle' ουσιαστικά σημαίνει μουτζουρώνω, και 'zen' η κατάσταση απόλυτης ηρεμίας και ενόρασης. Πρόκειται για μια σχετικά καινούρια μέθοδο ζωγραφικής (δημιουργίας μοτίβων), με την οποία αποδεικνύεται ότι όλοι μπορούν να ζωγραφίσουν. Το μότο μας είναι πως 'γραμμή-γραμμή, όλα μπορούν να γίνουν!'. Είτε έχετε ασχοληθεί ξανά με τη ζωγραφική ή το σκίτσο, είτε δεν έχετε ξαναπιάσει μολύβι, με τη μέθοδο zentangle θα βρείτε την καλλιτεχνική σας φλέβα και θα μάθετε να χαλαρώνετε 'μουτζουρώνοντας'... καλλιτεχνικά! Επιπλέον, θα δείτε πως με απλά βήματα μπορείτε να 'διακοσμήσετε' τα γραπτά σας (κείμενα, σημειώσεις, στίχους, αναμνήσεις) και να τους δώσετε μια εικαστική εμφάνιση με την προσωπική σας πινελιά. Απευθύνεται σε όλους.

Χριστουγεννιάτικα γούρια: Όπως κάθε χρόνο, παραμονές των γιορτών, σας περιμένω και φέτος να φτιάξουμε μαζί ασημένια γούρια για να υποδεχτούμε το καινούριο έτος! Είτε σαν μενταγιόν, είτε σαν διακοσμητικό, είτε σαν φλουρί στην βασιλόπιτα, το φετινό γούρι θα είναι από τα χεράκια σας και θα το θαυμάσουν όλοι! Θα μάθουμε (ή θα θυμηθούμε) τις βασικές τεχνικές του μεταλλικού πηλού (άνοιγμα φύλλου, αποτύπωση υφής, κόψιμο, φορμάρισμα) και θα χρησιμοποιήσουμε σφραγίδες και σχέδια σε άκρως εορταστικό στυλ! Απευθύνεται σε όλους.

Πάρτι: Είστε μια ομάδα ανθρώπων με καλλιτεχνικές ανησυχίες; Θέλετε να δοκιμάσετε να κάνετε όλοι μαζί κάτι διαφορετικό; Ελάτε να σχεδιάσουμε μαζί το ξεχωριστό σας πάρτι! Όχι μόνο θα ξεφύγετε από τα καθιερωμένα, αλλά θα έχετε και ένα αναμνηστικό του γεγονότος, που θα έχετε φτιάξει με τα χεράκια σας! Απευθύνεται σε εταιρίες, πολιτιστικούς συλλόγους, παρέες, ενηλίκους ή ακόμα και εφήβους.

Κι ακόμη:  Υγρό Γυαλί, Decoupage, Felt, Πλέξιμο, Κατασκευή Κούκλας/Μαριονέττας, Φωτογράφιση προϊόντων, origami, κ.ά.

 © Λίλα Διαμαντοπούλου - 2017